What's up Doc? - Zie Mij Doen

Klara Van Es

Naast de vertrouwde Cinema Caffés, waarbij we dé filmklassiekers van onder het stof halen, programmeren we met What’s up doc? documentaires die het verdienen om op groot scherm gezien te worden. Films die prikkelen, intrigeren, je aan het denken zetten, of gewoon je blik op de wereld verruimen.

2018 // BE // 80 min. // docu

Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig aangekeken. Maar zij hebben net zoals iedereen gevoelens en humeuren die kunnen botsen. Ze hebben hun eigen gedachten, verlangens en meningen; een eigen leven. In een poëtisch zwart-wit portret laten Nadine, Sofie, Sam, Quan, Mathias en Jessica ons in hun gedachten en emoties kijken.

Ze wonen samen in een zorgcentrum voor mensen met een mentale beperking. Sofie kan niet zoveel doen, maar wanneer ze iets leuk vindt (of niet) laat ze dat duidelijk merken. Mathias heeft een autismespectrumstoornis en hoewel het voor hem niet eenvoudig is om alle sociale interacties te begrijpen, maakt hij mensen gelukkig door hun verjaardag te onthouden. Nadine, die het syndroom van Down heeft, krijgt last van dementie. Sam uit zijn gevoelens met muziek. Quan werd geboren in China en hoopt er ooit terug te keren. En Jessica vindt het moeilijk om werk, paardrijden en een relatie te combineren. Droevig, boos, bang en blij. Terwijl ze hun gevoelens ontrafelen, leren ze ons over de wereld, en vooral: over onszelf. Kijken mag (maar liever niet staren)!

EXTRA: We vertonen deze film in aanwezigheid van de regisseur Klara Van Es, Johan Vermeeren, directeur van Monnikenheide, en Jessica, die ook te zien is in de film.


Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • kassa: 7 euro
  • voorverkoop: 6 euro