Ziekenhuisconcerten

 

Deze prachtige productie van eigen makelij brengt cultuur naar mensen die fysiek niet in staat zijn om van het reguliere aanbod te genieten. We willen langdurig verblijvende patiënten een moment uit hun dagelijkse omgeving halen en laten genieten van hun favoriete muziek.

 

Bekijk hier de reportage van Iedereen Beroemd (één) (maart 2013)


Speellijst

Do 22 oktober 2015: Broeders Alexianen Boechout
Do 12 november 2015: Sint-Elisabeth Antwerpen
Woe 18 november 2015: Cultuurcafé Linkeroever
Do 19 november 2015: GZA Sint-Augustinus Wilrijk

Di 8 december 2015: ZNA Stuivenberg Antwerpen
Zo 13 december 2015: DC Berchem
Woe 10 februari 2016: ZNA Middelheim Antwerpen
Woe 2 maart 2016: H-Hartziekenhuis Lier

Een muziekenhuis

"We maken van dit ziekenhuis een muziekenhuis", zegt acteur/zanger Bruno Vanden Broecke, peter van dit unieke project. Aan dat muziekenhuis brengen vier muzikanten - Katleen Scheir, Joris Schoenmaeckers, Maarten Scheir en Hans Dockx - een bezoek. Eerst gaan ze in gesprek met de patiënten. Over hoe ze zich voelen en hun favoriete muziek. Dat intiem en persoonlijk moment vorm later de basis voor een klein concert. De gekozen nummers komen terecht op een setlist en worden na een intensieve repetitieperiode gespeeld voor de patiënten, hun bezoek en verzorgend personeel. het concert vindt plaats in een gemeenschappelijke ruimte en staat garant voor 45 minuten genieten.

Enkele reacties

De Kern verzorgde reeds enkele concerten op de revalidatieafdeling van ZNA Middelheim en revArte. Ook maakten we met de steun van de collega's van UitHuis Hoboken, cc Deurne, cc Luchtbal en het district Antwerpen concerten mogelijk in Hoge Beuken (Hoboken), Sint-Elisabeth (Antwerpen) en AZ Monica (Deurne en Antwerpen). Deze concerten kregen positieve reacties uit de medische wereld en de pers.

Zangeres Katleen Scheir: "Met dit project hoop ik patiënten een klein beetje emotionele steun te kunnen bieden via mijn taal als zangeres, de muziek. Om het verschil te maken met een gewoon concert, vind ik het ook belangrijk om contact te hebben met de patiënten, door met hen te praten en te polsen naar hun favoriete muziek. We willen de patiënten even laten ontsnappen uit hun dagdagelijkse realiteit en het loodzware proces dat ze doormaken.”

Wilfried Beersmans (hoofdverpleegkundige revalidatieafdeling ZNA Middelheim): “Het concert was een nieuwe maar geslaagde revalidatieactiviteit. Het had een therapeutisch kalmerend effect op sommige patiënten.”

Corinne Assenheimer (dienst levensbeschouwelijk zorg ZNA Middelheim): “Ik genoot van de betrokkenheid, de bezieling en de drive die tastbaar aanwezig was in de zaal. De artiesten en organisatoren worden gedreven vanuit bezieling, een zeldzaamheid en zéér waardevol.”

Lesley Verelst (programmator cc Deurne): “Dat we dit doen is ZO JUIST, zo belangrijk dat we het eigenlijk net zo goed zouden moeten doen als er maar één patiënt zou zitten. Waar een gewoon concert doorgaans wel iéts kan betekenen voor véél mensen, zou het in dit geval misschien voor een paar mensen wel eens ALLES kunnen betekenen. Ik ben héél blij dat we dit fijne initiatief ook in Deurne een plek hebben gegeven en vind het ook zeker voor herhaling vatbaar.”

Bruno Vanden Broecke (peter van het project): “Een ziekenhuis omtoveren tot een muziekenhuis is een onverwachte gedachte, maar wel heel juist en krachtig. Muziek kan mensen helen op een andere manier dan de gebruikelijke zorg. Er wordt een heel ander deel van een mens aangesproken, of toegezongen in dit geval.”

Ook patiënten reageren enthousiast. Een greep uit de reacties:
“Het brengt samenhorigheid in de groep en dat kan je goed gebruiken als je lang in een ziekenhuis verblijft” (revalidatiepatiënt ZNA Middelheim)
“Ik was helemaal ontspannen nadien. Heerlijk!” (revalidatiepatiënte revArte)
“Ik mocht vertellen wat ik graag hoorde en dat vond ik formidabel” (revalidatiepatiënte revArte)
“Mijn lievelingslied uit The Bodyguard deed mooie herinneringen opborrelen”

Contact

Werkt u zelf in een ziekenhuis of centrum en heeft u interesse om dit project ook voor uw patiënten te organiseren? Neem dan contact op met De Kern-publiekswerker Jan Muylaert via jan.muylaert@stad.antwerpen.be.

De boodschap van peter Bruno Vanden Broecke

ZNA Middelheim december 2013

Concert in revalidatiecentrum revArte

Foto's ZNA Hoge Beuken (10 maart 2014)