In 1986 trok Paul Simon naar Zuid- Afrika voor de opnames van het album Graceland. Meer dan 20 jaar later ging ook Sioen naar het land van Nelson Mandela en gospel voor de opnames van Calling Up Soweto.

Het album 'Graceland' herbergt enkele grote hits die iedereen kent: 'You Can Call Me All', 'Diamonds On The Soles Of Her Shoes', 'Under African Skies' … maar Sioen leerde het volledige album pas echt goed kennen toen hij zelf naar Zuid-Afrika trok. Op vraag van Oxfam ging hij in 2007 voor ‘One Day For Another World' (Gentse Feesten) een eerste keer naar Soweto, de bekendste township van Johannesburg. De interactie met plaatselijke muzikanten werkte zo aanstekelijk dat Sioen besliste om er een volledig nieuw album op te nemen, toevallig in dezelfde studio waar 'Graceland' werd ingeblikt.

Paul Simon verbaasde vriend en vijand met een unieke sound: moeiteloos combineerde hij zijn muzikale voetafdruk met deze van verschillende Zuid-Afrikaanse topmuzikanten, die hij ter plaatse leerde kennen. Graceland werd ook een controversiële plaat: midden jaren tachtig tierde de apartheid in Zuid-Afrika nog welig. Zowel voor- als tegenstanders van het apartheidsregime drukten hun ongenoegen over het album uit. Maar Paul Simon gaf er het land ook eindelijk een gezicht en een stem mee in het buitenland. Het bood Zuid-Afrikaanse artiesten de kans om internationaal op de kaart te staan.

Sioen, die als geëngageerde singersongwriter veel gelijkenissen vertoont met Paul Simon, werd in 2006 door Festival Van Vlaanderen gevraagd om het volledige album te vertolken met zijn Zuid-Afrikaanse vrienden. Voor de gelegenheid inviteert Sioen opnieuw de Zuid-Afrikaanse backing vocals uit Soweto, N’Faly Kouyaté uit Guinea (Afro Celt Sound System) en Rony Verbiest op accordeon en saxofoon.

Frederik Sioen: stem & gitaar
Tom Goethals: gitaar
Jan Roelkens: toetsen
PJ Seaux: basgitaar
Pieter De Wilde: drums
Stella Khumalo: backing vocals
Duduzile Majola: backing vocals
Vuyo Tshuma: backing vocals
Vus'umuzi Nhlapo: backing vocals
N'Faly Kouyaté: African percussion
Rony Verbiest: accordeon, saxofoon, klarinet & mondharmonica

Einde concert = +/- 22.00 uur


Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • kassa: 19 euro
  • voorverkoop: 17 euro
  • vroegboekprijs (t/m vrijdag 10 augustus 2018): 16 euro