Theater Zuidpool

War of the Beasts and the Animals

Zuidpool verrast met een muzikale performance vol poëzie, samples en slam. 

Op scène staan topactrices Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Scarlet Tummers en Anne-Laure Vandeputte zij aan zij met sample artist Kris Strybos

Samen geven ze stem aan drie gedichten van Maria Stepanova, één van de meest kritische en geprezen Russische auteurs van het moment.
Zuidpool brengt deze teksten in de gelauwerde Engelse vertaling van dichteres Sasha Dugdale, met Nederlandse boventitels. Een al te actuele auditieve trip.

In het werk van Maria Stepanova betekent oorlog een strijd om taal, meer nog dan een strijd om macht en grond. De inzet van die strijd is het bezit en de controle van taal; en dus van het collectieve bewustzijn van een gemeenschap die die taal deelt. Stepanova stelt vast dat haar taal, en daarmee haar sociale en culturele identiteit, haar ontnomen is door het efficiënt manipulatieve gebruik ervan als ideologische propaganda. Haar antwoord op die aanval en dat persoonlijk verlies is even verrassend als radicaal: ze minimaliseert de relevantie van haar eigen stem, legt een bom onder alles wat taal ooit verwezenlijkte en bouwt met de scherven die ze na de explosie aantreft een nieuwe gerecycleerde constructie en identiteit.

Met splinters, citaten en samples schreef Stepanova drie lange gedichten. 

SPOLIA (2014) - verzoening & vrede; WAR OF THE BEASTS AND THE ANIMALS (2015) - woede & strijd; THE BODY RETURNS (2018) - heropleving.

Daarin schemeren zowel de conflicten in Oekraïne als de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog door.

Zuidpool presenteert deze essentiële strijd als een koorwerk voor vijf vrouwenstemmen onder begeleiding van een live-composer/sample artist. Wat kan het nog betekenen om ‘iets te zeggen’ na zoveel verdachtmakingen? Hoeveel waarheidsvinding rest er nog in het ‘gesproken woord’?
Eén ding is zeker: de strijd is nog niet beslecht.

Maria Stepanova (Moskou, 1972) schrijft essays en proza en publiceerde al meer dan tien dichtbundels. Ze won de belangrijkste literaire prijzen van Rusland en stond op de shortlist van de International Booker Prize 2021 met In memory of memory, bij ons bekend als Voorbij het geheugen. Ze is een actieve voorvechter van kritische reflectie en persvrijheid.

Zuidpools War of the Beasts and the Animals wordt een veelstemmige en essentiële strijd om taal en vrijheid.

credits

met: Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Kris Strybos, Scarlet Tummers en Anne-Laure Vandeputte
regie: Jorgen Cassier en Koen van Kaam
tekst: War of the Beast and the Animals van Maria Stepanova
Engelse vertaling: Sasha Dugdale
sound: Kris Strybos
kostuumontwerp: Andrea Kränzlin
lichtontwerp en -techniek: Helmut Van den Meersschaut
geluidstechniek: Stijn Michielsen
productie: Zuidpool
voorstelling in het Engels, met Nederlandse boventiteling

Wat vindt de pers?

De Standaard - Poëzie alsof het hiphop is

War of the Beasts and the Animals is een explosief concert, maar ook een proeve van wat poëzie vandaag vermag. Poëzie is een kracht ‘onder de grond’, aldus het slotgedicht. Dit concert toont hoe vitaal die kracht is. ****

De Morgen - Geef deze mensen een concertzaal, en vlug

Zuidpool doet waar het al 30 jaar goed in is: de taal ontginnen, haar toetsen op haar politieke kracht zonder het over politiek te hebben, ook al is dat in dit geval onvermijdelijk. In deze razende slam blijft de poëzie protagonist. ****

Praktisch

genre
prijzen
  • kassa: 14 euro
  • voorverkoop: 12 euro

Extra

Duur: 80 minuten