Na Scènes de la vie conjugale en Après la répétition in 2013, keert STAN terug naar het oeuvre van Ingmar Bergman. De behoefte om dieper in het werk van Bergman te graven wordt gedeeld door Robby Cleiren, die al eerder deel uit maakte van STAN-producties zoals Bedrog, Zomergasten, The Monkey Trial en De Kersentuin. Zijn gezelschap, de Roovers, coproduceert deze nieuwe voorstelling. Voor het eerst werken ze samen met Ruth Becquart, de laatste jaren vooral bekend door haar televisiewerk.

Infidèles baseert zich op het gelijknamige scenario uit 1996 en op Laterna Magica, zijn autobiografie, verschenen in 1987. De voorstelling wil hulde brengen aan Ingmar Bergman als schrijver. In Infidèles gaat Bergman ook zelf in dialoog met zijn personages en wordt de ik-figuur van de schrijver in de voorstelling verwerkt. Deze zoektocht naar de autobiografische dimensie van zijn werk vervalt niet in voyeurisme, biecht of psychologisering, maar toont aan hoe subtiel en meedogenloos Bergman menselijke verhoudingen blootlegde, waarbij hij zichzelf niet buiten schot hield.

De scherpzinnigheid en de menselijkheid, de vitaliteit en de humor van Bergmans oeuvre komen in deze voorstelling tot uiting. Het resultaat is een ongekunsteld eerbetoon, een liefdesverklaring, een gebaar van respect zonder in idolatrie te vervallen.

vertaling tekst: Vincent Fournier
van en met: Ruth Becquart, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen
coproductie: Festival D’Automne (Paris), Théâtre de la Bastille (Paris), Théâtre Garonne (Toulouse)

Trailer Infideles

Wat vindt de pers?

De Standaard - Liefde en lust, overspel en ontrouw

Infidèles is geen voorstelling die aankomt als een uppercut, maar een stuk dat zich geleidelijk onder je vel nestelt en daar nog lang nazindert.

E-tcetera - Even terzijde, er was ook overspel

Na Scènes de la vie conjugale en Après la répétition keert TG STAN, nu samen met de Roovers, terug naar het oeuvre van Ingmar Bergman. Deze keer baseren ze zich op het gelijknamige scenario en diens autobiografie Laterna Magica.

De Morgen - ‘Infidèles’ van tg STAN en De Roovers is één groot rollenspel, maar in welk genre?

De tekst van Infidèles zit vol knipoogjes naar Bergmans idee dat iedereen voortdurend een rol speelt en zelden echt eerlijk is. [...] Dat maakt van Infidèles een erg slimme en gelaagde voorstelling, onder een oppervlak dat leest als een soap.

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • kassa: 17 euro
  • voorverkoop: 15 euro