Bartholo: Weer een komediestuk! Weer de één of andere nieuwe onzin!
Rosine: Dat weet ik niet.
Bartholo: Nu, ’t is goed. De kranten en de regering zullen ons wreken. ’t Is een schandelijke eeuw!

Rosine: U heeft ook altijd wat aan te merken op onze arme eeuw.
(De barbier van Sevilla, bedrijf I, 3de toneel)

De barbier van Sevilla is heerlijk in zijn intense vrolijkheid en brutaliteit. Maar het wordt pas echt interessant wanneer de titel guur op het einde van De bruiloft van Figaro voor de crisis van zijn leven staat.

Figaro (alleen): Ik heb alles gezien, alles meegemaakt, alles uitgeput ... Ik was welsprekend naar de zijde vanwaar het gevaar dreigt, dichter bij verpozing, musicus bij gelegenheid, verliefd bij vlagen van razernij

... En nu elke illusie vervlogen is en ik al mijn dwalingen erken, maar al te diep erken, dreig ik mijn grote liefde te verliezen ... De crisis van mijn leven is daar!

(De bruiloft van Figaro, bedrijf IV, 3de toneel)

Ook het gegeven dat er in beide stukken muziek wordt geschreven, gitaar gespeeld en gezongen, maakt Figaro aantrekkelijk.

Figaro: Ja. Als daar nu mooie muziek bij gemaakt is, dan zullen we wel eens zien, mijne heren, of ik soms niet weet wat ik zeg!
De Graaf: Och. Tegenwoordig zingt men wat niet goed genoeg is om gezegd te worden.

(De Barbier van Sevilla, bedrijf I, 1ste toneel)

In de guur van Figaro ten slotte herkennen we Beaumarchais zelf: een held in zijn autonome denken; een meester in ironie en verzet.

Compagnie Marius brengt deze twee muzikale komedies samen tot een onvergetelijk openluchtspektakel (zorg voor aangepaste kledij!), met een goede portie misverstanden, humor en... een heerlijke paella met een
glaasje wijn tijdens de pauze! Op het einde van de voorstelling trakteert het bruidspaar de toeschouwers op cava. Dit is het moment waarop publiek en acteurs elkaar kunnen ontmoeten. De voorstelling duurt 3,5 uur, exclusief pauze.

tekst: Beaumarchais
vertaling en bewerking: Waas Gramser, Kris Van Trier
spelers: Evelien Bosmans, Clara Cleymans, Eline Kuppens, Frank Dierens, Waas Gramser, Maaike Neuville, Koen Van Impe, Stefaan Degand, Kris Van Trier

Een prettige samenwerking van de Antwerpse Cultuurcentra & het Middelheimmuseum


niet reserveerbaar

Praktisch

genre
prijzen
  • Ticketprijs: 26 euro
  • vt statuut: 8 euro
locatie
  • Middelheimmuseum
  • Middelheimlaan 61
  • 2020 Antwerpen