The Golden Glows

The Songbook of Harry Smith

Nadat ze in 2018 Artist in Residence in de AB waren, zijn we blij om The Golden Glows terug in De Kern te mogen verwelkomen met hun eerbetoon aan Harry Smith. Ze blazen het stof van The Anthology of American Folk Music, de ultieme mixtape die kunstenaar, filmmaker, bohemien en voltijds zonderling Harry Smith in 1952 samenstelde voor Folkways Records. Uit zijn immense privécollectie 78rpm platen puurde Smith 84 songs die ruim een decennium later als het Oude Testament zouden ontvangen worden door een hele generatie Amerikaanse popmuzikanten, een zekere Bob Dylan voorop. De verzameling stokoude blues, vroege jazz, country, cajun en gospel, vaak vertolkt door anonieme artiesten, was een staalkaart van populaire volksmuziek tussen 1927 en 1932 in de VS. Mysterieus en boordevol inktzwarte humor was Harry Smiths compilatie op 6 LP’s een ultiem toonbeeld van American Gothic. 

The Golden Glows nemen je mee op sleeptouw door de wondere wereld van The Anthology. Weinig verwonderlijk, want het Antwerpse trio specialiseert zich al sinds 2005 in popmuziek uit lang vervlogen tijden. De groep gaat aan de slag met obscure Americana uit de jaren ’20 en ’30, net zoals het dat ook al eerder deed met de Prison Songs van Alan Lomax. The Songbook of Harry Smith ontstond uit een concertresidentie in de AB, waar het trio een jaar lang speerpunt was van een internationale hommagereeks. Puurheid is het toverwoord, akoestisch én emotioneel. Speciaal voor De Kern krijgt het trio versterking van Bram Weijters op piano/synths en Frederik Meulyzer op drums.
 

Bram Van Moorhem (gitaar, vox) 
Nel Ponsaers (vox) 
Katleen Scheir (vox)
Bram Weijters (synths, piano)
Frederik Meulyzer (drums) 
Koenraad Ecker (soundscapes)
 

Wat vindt de pers?

daMusic- - Recensie concert - Geen boze dromen

"The Golden Glows, staan dan ook synoniem voor schoonheid en verfijning, iets wat door het CC-publiek heel erg gesmaakt werd. "

Rootstime - Recensie The Songbook of Harry Smith

"Het is een plaat die perfect in hun parcours past en die het trio-met-uitbreiding bevestigt als toonaangevend, zoniet “zonder concurrentie” in dit bijzondere niche-genre."

daMusic - Recensie single The Butcher's Boy

"Een donkere mannenstem en twee honingkleurige damesstemmen brengen, gesteund door warme toetsen en een klaterende akoestische gitaar de donkere folksong over dood en verlies. Het contrast tussen lieflijkheid en donkerte en hoopvol en melancholisch..."

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • kassa: 16 euro
  • voorverkoop: 14 euro
  • vroegboekprijs (tot en met vrijdag 9 augustus 2019): 13 euro