Tommy Wieringa’s carrière en oeuvre in enkele zinnen samenvatten, we hebben het geprobeerd. Maar de man schreef al zo véél en er vallen zo véél lyrische commentaren te vinden over diens werk, dat het onbegonnen werk was.

Doorbreken bij een groot publiek deed Wieringa met Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). De toon was meteen gezet. En Wieringa’s goesting was groot. De jaren nadien was hij bijzonder productief, met bijna om de twee jaar nieuw werk. Hij had ook een vaste column in De Pers en in Hollands Diep. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels.

In mei 2009 verscheen Caesarion, dat op de shortlist stond van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Nadien volgde Dit zijn de namen, dat werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013. Voor de Boekenweek 2014 schreef Tommy Wieringa het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw. Een jaar later verscheen een nieuwe bundel reisverhalen Honorair Kozak. Na Dit zijn de namen vertelt Tommy Wieringa opnieuw een migrantengeschiedenis met De dood van Murat Idrissi (voorjaar 2017). In oktober 2017 verscheen zijn verpletterende roman De heilige Rita over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

De nieuwe roman van Wieringa, Dit is mijn moeder, verschijnt in januari 2019. Beter kon onze timing niet zijn om de man te strikken.

Vanessa Broes gaat in gesprek met deze weergaloze auteur.


Praktisch

genre
prijzen
  • kassa: 6 euro
  • voorverkoop: 5 euro

Bekijk ook eens:

Tommy Wieringa

Extra • Leesclub • De heilige Rita

do 28 feb 2019 - 20.15 uur

Zin om met een glaasje wijn in de ene hand, en het boek in de andere, onder leiding van Paul De Dijn, jouw leeservaringen met andere lezers te delen?

Ignaas Devisch

Leesclub • Rusteloosheid

do 2 mei 2019 - 20.15 uur

Lezing Ignaas Devisch inbegrepen. Voorafgaand aan de lezing met Ignaas Devisch organiseren we een leesclub rond zijn bekroonde boek Rusteloosheid.

Ignaas Devisch

Lezing • Rusteloosheid

do 9 mei 2019 - 20.15 uur

Rusteloosheid van de Vlaming Ignaas Devisch (De Bezige Bij) is in Nederland gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2017. De schrijver is hoogleraar ethiek, filosofie en medische filosofie en is verbonden aan de UGent.