Vanessa Broes in gesprek met Maud Vanhauwaert en Bart Moeyaert

Antwerpse Stadsdichters

Naar aanleiding van de dag van de poëzie hebben wij niemand minder dan onze eigen stadsdichters Maud Vanhauwaert en Bart Moeyaert op ons programma staan.

Maud Vanhauwaert werkt sinds 2013 als redacteur bij het tijdschrift Dietsche Warande & Belfort. In 2012 eindigde ze als finalist van het Wereldkampioenschap Poetry slam in 2014 van het Leids Cabaret Festival. In 2013 won ze het Groot Dictee der Nederlandse Taal bij de prominenten.
In 2018 en 2019 is ze stadsdichteres van Antwerpen, een functie waarin men in een tijdsbestek van twee jaar lang minimaal twaalf gedichten moet schrijven over de actualiteit in Antwerpen.
In het tv-programma Iedereen beroemd sloot ze een tijdlang wekelijks het programma af met een gedicht. Herhaaldelijk mocht ze al in de prijzen vallen met haar dichtbundels, zo won ze in 2011 Vrouw Debuut Prijs voor 'Ik ben mogelijk', in 2015 én de Publieksprijs Herman de Coninckprijs voor haar dichtbundel 'Wij zijn evenwijdig', én de Hugues C. Pernath-prijs.

Bart Moeyaert debuteerde reeds op 19-jarige leeftijd met het autobiografische Duet met valse noten op 1 oktober 1983. Dit werd een jaar later reeds bekroond als beste boek van het jaar door de Kinder- en Jeugdjury en groeide sindsdien uit tot een klassieker.
Op 25 augustus 2003 debuteerde hij met zijn eigen dichtbundel Verzamel de liefde. Twee en een half jaar later, op 26 januari 2006, werd hij aangesteld als stadsdichter van Antwerpen. Gedichten die Moeyaert uitbracht in zijn functie als stadsdichter gingen vaak over gebeurtenissen in de periode van begin 2006 tot eind 2007. Zo ging "Vrouw en Kind" over de moorden die rond die tijd in Antwerpen plaatsvonden, "Kies" over de verkiezingen van 2006 en "Eerste lezers" over de Boekenbeurs; of over Antwerpen zelf, zoals "Vuurtoren", waarbij Moeyaert de Antwerpse Boerentoren laat fungeren als vuurtoren. In zijn andere gedichten is het centrale thema meestal de liefde.
In 2014 werd hij aangesteld door de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds als intendant voor de presentatie op de Frankfurter Buchmesse in 2016.

Vanavond zal Vanessa Broes met beiden in gesprek gaan over hun werk en ervaring met het stadsdichterschap in Antwerpen.


Praktisch

genre
prijzen
  • kassa: 6 euro
  • voorverkoop: 5 euro