Margot Vanderstraeten

Literaire lezing

Mazzel tov was dé roman van het afgelopen boekenjaar. Het boek verkeerde maandenlang in de hoogste regionen van de bestsellerlijstjes en auteur Margot Vanderstraeten kreeg er in april nog de prestigieuze E. du Perron prijs voor. De auteur over haar roman:

Het verhaal begint met mijn kennismaking met de vier kinderen van een joods-orthodox gezin, inmiddels meer dan 25 jaar geleden. Ik hielp de kinderen Schneider dagelijks met hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov kreeg ik geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld. Ik leerde zowel Jiddische als Hebreeuwse woorden. Ik mocht in hun kleerkasten kijken. Ik zat mee aan de sjabbestafel. Ik ontmoette de grootmoeder, overlevende van de holocaust. Ik won het vertrouwen van de ouders. Ik maakte een condoomavontuur met Jakov mee. Ik hielp Elzira van een nachtmerrie af. Ik vertelde Elzira wat ik van een gearrangeerd huwelijk vond. Ik kreeg een gynaecologische tip van Mevrouw Schneider. Ik luisterde naar de grappen van Mijnheer Schneider. Ik had moeite met hun onderwijssysteem. Ik ging naar de diploma-uitreiking van Elzira. Ik ging naar Israël. Ik was gast op hun huwelijksfeest. Ik stelde hen mijn Iraanse vriend voor.”

Lezers van De Standaard verkozen Mazzel tov tot beste boek van 2017. Filip Rogiers schreef in dezelfde krant: “Met een pen als een fileermesje maakt ze het besef dat ‘diversiteit, net als liefde, een werkwoord is’ op elke pagina aanschouwelijk zonder ergens belerend te worden. Dit boek is een must read voor iedereen, want multicultureel is vandaag èlke omgeving.”

Gastvrouw Vanessa Broes trapt een nieuw uitdagend lezingenseizoen af in Bib Bist met deze Margot Vanderstraeten.


Praktisch

genre
prijzen
  • kassa: 6 euro
  • voorverkoop: 5 euro

Bekijk ook eens:

Koen Peeters

Leesclub • De Mensengenezer

do 15 nov 2018 - 20.15 uur

Zin om met een glaasje wijn in de ene hand, en het boek in de andere, onder leiding van Paul De Dijn, jouw leeservaringen met andere lezers te delen?

Bart Moeyaert

Leesclub • Graz

do 17 jan 2019 - 20.15 uur

Zin om met een glaasje wijn in de ene hand, en het boek in de andere, onder leiding van Paul De Dijn, jouw leeservaringen met andere lezers te delen?