Venice Beach, California, 1942. Met opgestroopte broekspijpen, in stijve burgerpakken zitten ze op het strand. Wat onwennig, wat te warm, wat te Europees, scheefgezakt in hun strandstoel. Vier Grote Duitse Cultuurdragers, ontsnapt aan de Naziterreur van hun thuisland. Hun gesprek over vrijheid en waardigheid stokt even, terwijl een Mickey Mouse-ballon over het strand vliegt.

Hof van Eede toont in ‘Vanish Beach’ de zoektocht van vier Europeanen naar de troost in traditie, naar grond onder hun voeten, een bodem waar geen bloed aan kleeft. Kunnen ze slechts thuiskomen in hun gedeelde heimwee naar een verloren verleden, of vinden ze vrijheid in de ontworteling?
concept: Wannes Gyselinck
tekst en creatie: Wannes Gyselinck en Ans Van den Eede
spel: Marjan De Schutter, Filip Jordens, Greg Timmermans en Ans Van den Eede
compositie en live uitvoering muziek: Hendrik Lasure (SCHNTZL)

coproductie Klarafestival & LOD muziektheater
in samenwerking met CAMPO
met de steun van De Vlaamse Overheid, Het Vlaams Fonds voor de Letteren, Stad Gent & Provincie Oost-Vlaanderen

**** De Standaard:
“Vanish Beach is zonder twijfel het meest ambitieuze theaterproject van Hof van Eede tot nog toe. De intellectuele bravoura en muzikale kennis van Wannes Gyselinck, sinds een tijdje lid van het gezelschap, heeft het literaire en filosofische theater van de zusjes Ans en Louise Van den Eede een stevige politieke upgrade gegeven. Zijn waanzinnig interessante onderwerpkeuze, gecombineerd met de frisse speelstijl van de acteurs, maakt Vanish Beach een van de meest indrukwekkende producties van het seizoen.”

**** Focus Knack: “Zo luchtig als een komedie, zo scherp als een pamflet en zo droef als een tragedie. (…) Vanish Beach is een speelse tour de force waarin de makers met verbeelding, humor en scherpzinnigheid inzicht geven in de situatie van huidige vluchtelingen door gedocumenteerd te fantaseren over de Europese kunstenaars die in het begin van de twintigste eeuw naar Amerika vluchtten. Zo toont Hof van Eede dat politiek theater ook synoniem kan zijn voor speels, fris, grappig toneel dat de fictie onstuimig omarmt om de realiteit te kunnen begrijpen.”


**** Cuttingedge: “Een fijnzinnig monument voor de ontwrichting van de moderne mens. (…) Vanish Beach wil geen duidelijkheid bieden, maar vat een dwaaltocht aan. Met scherpe teksten en een luchtige stijl wekt de voorstelling een gelaagde, meerduidige tragiek op. Een vederlicht en diepzinnig portret van een ondoorgrondelijke werkelijkheid.”


Praktisch

genre
prijzen
  • kassa: 14 euro
  • voorverkoop: 12 euro
  • vroegboekprijs (t/m vrijdag 10 augustus 2018): 11 euro