Het is woensdag 17 november 2049.
Youri en Kristien, twee oude klasgenoten, praten voor het eerst over wat er ooit gebeurde. Toen. Op maandag 3 september 2019. De dag waarop het allemaal begon. De dag waarop Peter zei dat alles zinloos is en het klaslokaal verliet. Zonder de deur achter zich dicht te trekken. Die deur, die bleef op een kier staan. Alsof ze stond te glimlachen. Te grijnzen.

Peter stopt met school en gaat in een pruimenboom zitten niksen. Zijn klasgenoten proberen hem op andere gedachten te brengen door stiekem ‘een berg van betekenis’ op te richten. Die bestaat uit wat voor elk van hen het dierbaarst is, en dat mogen ze in elkaars plaats bepalen. Het begint onschuldig, maar de gevraagde offers worden steeds extremer en wreder...

Tristero en BRONKS bewerkten het messcherpe ‘Niets’ (2000) van de Deense schrijfster Janne Teller. Een zwart sprookje over de zin van het leven voor iedereen die er nog op zoek naar is.

tekst: gebaseerd op ‘Niets’ van Janne Teller
van en met: Kristien De Proost en Youri Dirkx
co-creatie en vormgeving: Marie Szersnovicz
co-creatie en fotografie: Mirjam Devriendt

Makers Kristien De Proost en Youri Dirkx onderscheiden zich van brontekst en voorganger door met hun tweetjes de volledige klas voor hun rekening nemen. Dat rollenspel is soms grappig en evoceert uitstekend de oplopende spanning tussen de kinderen. (Gilles Michiels - De Standaard)

Niks heeft betekenis, behalve deze voorstelling. […] Het is filosofie in een concreet jasje die ook nog eens op een toegankelijke én ontroerende manier wordt vertolkt. (Magali Degrande – Het Nieuwsblad)

trailer


Praktisch

genre
prijzen
  • kassa: 14 euro
  • voorverkoop: 12 euro
  • vroegboekprijs (t/m vrijdag 10 augustus 2018): 11 euro