Mustafa Kör & Michael Vandebril

Literaire lezing

Nooit eerder was Gedichtendag 2018 en de start van de Week van de Poëzie zo tastbaar in onze bibliotheek. Op 25 januari laat Vanessa Broes de dichters Mustafa Kör en Michael Vandebril aan het woord.

Mustafa Kör was stadsdichter van Genk in 2008. Hij is geboren in Anatolië, Turkije en groeide op in Opgrimbie bij Maasmechelen.. In 2007 debuteerde hij als romancier met de succesroman De lammeren. Zijn debuutbundel Ben jij liefde verscheen in mei 2016; kende niet minder dan vijf herdrukken en werd alom juichend gerecenseerd.
KLARA-presentator en dichter Bart Stouten: “Voor mij is Mustafa Kör een soort moderne Nazim Hikmet van Vlaanderen. De ware kracht van Hikmet is inderdaad zijn liefde, zijn liefde die zo groot en zo stormachtig klinkt dat ze gewoon nooit verloren kan gaan. En die bijna niemand onberoerd laat.

Michaël Vandebril leidt sinds 2002 de stedelijke dienst Antwerpen Boekenstad en hielp de stad Antwerpen in die functie aan de UNESCO-titel World Book Capital 2004. In januari 2012 verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen zijn eerste bundel Het vertrek van Maeterlinck / L'exil de Maeterlinck, die vanaf de eerste druk meteen werd uitgegeven in de twee belangrijkste landstalen. Vandebril overstijgt met zijn poëzie graag de grenzen van het land en plaatst zijn gedichten in een Europese context en traditie. Midden 2016 verscheen zijn tweede dichtbundel New Romantics, een bundel vol verraderlijke, bedwelmende gedichten. De atmosfeer hypnotiseert je als donkere synthpopclassics uit de jaren tachtig. De poëzie van Michaël Vandebril is emotioneel geladen, lichamelijk van aard, gepolijst. Hij creëert met bravoure een escapistische, gesofisticeerde wereld waarin je slechts even verpozen kan: voor de duur van het gedicht.

Kör en Vandebril: twee compleet verschillende dichters die alvast één eigenschap gemeen hebben. Beiden kijken ze met empathie en mededogen naar de wereld rondom hen. Wedden dat dit een erg aangenaam en hoogst interessant gesprek wordt?


Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • voorverkoop: 5 euro
  • kassa: 6 euro