Annelies Verbeke & Fikry El Azzouzi

Literaire lezing

Annelies Verbeke
In 2003 verscheen bij Uitgeverij De Geus Verbekes debuutroman Slaap! waarmee ze de Vlaamse debuutprijs, het Gouden Ezelsoor en de Vrouw en Kultuur Debuutprijs won. Ook met haar romans Vissen redden (2009) en Dertig dagen, die begin 2015 verscheen, won ze tal van prijzen. Haar liefde voor het korte verhaal maakte Annelies Verbeke tot een voorvechtster van het genre in de Nederlandstalige wereld. In haar laatste verhalenbundel Halleluja (2017), buigt ze zich over begin en einde. Fitnessverslaafden, bewoners van een aankomstwijk, overspeligen; allemaal hopen ze op een nieuwe kans, een nieuwe start.

Fikry El Azzouzi
In april 2010 debuteerde Fikry El Azzouzi met de roman Het Schapenfeest. Het boek vertelt met een flinke dosis humor het verhaal van de elfjarige Ayoub die van z’n vader een schaap moet slachten voor het Offerfeest, maar de meest inventieve strategieën bedenkt om hieraan te ontsnappen. Nadien volgden de opgemerkte en fel gewaardeerde romans Drarrie in de nacht (2014) en Alleen zij (2016). Hoewel hij de laatste jaren ook erg actief was als auteur van theaterteksten, zal zijn prozaïsch drieluik centraal staan in dit gesprek.

Vanessa Broes daagt beide auteurs uit en gaat met hen in gesprek over onder andere culturele toe-eigening. Hun inleving in personages is geloofwaardig en gelegitimeerd vanuit hun persoonlijke leven, hun nabije omgeving. Verbeke spreekt in Dertig dagen heel bewust over haar ‘Senegalese’ man en neemt het woord ‘zwart’ of ‘Afrikaan’ niet in de mond wanneer ze hem vermeldt. “Beminnelijke of onbeminnelijke personages mogen alle kleuren hebben. Zolang ze maar meerdimensionaal zijn.”
El Azzouzi boetseert met evenveel geloofwaardigheid zijn blanke, vrouwelijke personage Eva in Alleen Zij. “We moeten verschillende stemmen laten horen. Dát is diversiteit!


Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • voorverkoop: 5 euro
  • kassa: 6 euro