De Kolonie mt & Vic De Wachter

De Wattman

Een hallucinante muziektheatervertelling.

10 mei 1940. 7 uur ’s ochtends. Trambestuurder Leon Vermast krijgt de opdracht om zijn tramrit naar Hoboken te onderbreken. Hij moet ogenblikkelijk naar Mortsel sporen om er psychiatrische patiënten op te halen die een bombardement op hun gesticht overleefden.

“En ineens zit ge daar met uw tram vol met zo’n krawaten. Mannen in witte frakken. Witte broeken. Slodderend en waaiend, gelijk vlaggen rond hun benen. Bibberende handen. Klauwen. Met nagels gelijk van wilde beesten. Monden zonder tanden. Speeksel over de kin. Ongeschoren. Hikkend. Mankend. Klompvoeten.”

De Wattman is een verhaal over hoe één gebeurtenis een krater kan slaan in iemands bestaan. De tramreis van Leon is een metafoor voor de kleine mens in een wereld die alsmaar krankzinniger lijkt te worden. Muzikanten scheppen een plateau voor rasacteur Vic De Wachter. De muziek draagt de woorden, de woorden beïnvloeden de muziek. Daardoor is de Wattman veel meer een dialoog tussen tekst en muziek dan een pure monoloog.

“Aandoenlijk, rustig muziektheater. Zo gewoon dat het ongewoon wordt” (Els Van Steenberghe, Knack)

“De muziek helpt de acteur bovenmatig. Klankkunstenaar Bo Spaenc blijkt de perfecte compositie uit de mouw te hebben geschud. De Wattman is een monoloog met vlees aan, die theatraal hoogstaand op de bühne is gezet” (Swa Van de brul, podi-art.be)

“De tekst De Wattman van Erik Vlaminck is een bewijs van vakmanschap – voor zover dat nog nodig was. Spektakelrijk is de tekst niet, de schoonheid zit hem net in de schijnbare alledaagsheid van het hoofdpersonage en zijn verhaal. Ook de kleine man worstelt met grote drama’s” (Toon Horsten, De Standaard der Letteren.)

spel: Vic De Wachter
compositie, muziektheatrale regie & livemuziek: Bo Spaenc
livemuziek: Geert Waegeman en Dieter De Mits
coaching: Johan Van Assche
dramaturgie & regie-assistentie: Peggy De Landtsheer
tekst: Erik Vlaminck

trailer

ATV - 100 % Cultuur


Praktisch

 afbeelding ringleiding afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • kassa: 16 euro
  • voorverkoop: 14 euro
  • vroegboekprijs (t.e.m. 11 augustus 2017): 13 euro