House of Music

Een andere dementie in muziek

Iedereen heeft zijn favoriete muziek. Die kan lang vervlogen herinneringen en gevoelens oproepen. Daarom is muziek een ideaal wapen tegen dementie. We bezochten ‘Een andere dementie in Muziek’, een bijzonder concert voor mensen met dementie.

 “Muziek triggert het brein en heeft de kracht om mensen terug in contact te brengen met hun omgeving en met zichzelf”, weet Hanne Deneire. "Veel personen met dementie zijn stil of vertellen telkens hetzelfde. Maar laat hen muziek horen uit hun jeugd en je ziet ze plots opleven, stralen en soms zelfs meezingen. Muziek herstelt de schade van dementie niet, maar voert hen wel heel even terug naar het moment van toen.”

Tijdens deze bijzondere concerten “Een andere Dementie in Muziek” wordt er een reis gemaakt door de magische wereld van de muziek waarbij verbinding centraal staat. We horen een afwisseling van stijlen, tempi en kleuren. In de stilte tussen twee muziekstukken wordt er plaats gemaakt voor de emoties en reacties die al dan niet ontstaan bij de luisteraars. Een ervaring waarbij de persoon met dementie centraal staat en de muziek herinneringen oproept en een positieve noot laat stralen. Een quality moment voor de persoon met dementie én zijn mantelzorger, voor jou die zorgt en geeft en zij die niet meer altijd helemaal weten maar wel actief gestimuleerd worden door de kracht van muziek!