Flat Earth Society & David Bovée

Boggamasta II

David Bovée was de FES-gitarist van het eerste uur, die na een viertal jaar de band verliet om volledig voor zijn Think of One te kunnen gaan, waarvoor hij in 2004 en 2007 bekroond werd met de BBC Radio 3 World Music Award. 

Wereldmuziek an sich was nooit Peter Vermeersch’ ding, maar toen Theater aan Zee in 2013 beide heren uitnodigde om aan de slag te gaan met een ensemble Gambiaanse muzikanten, werd de experimentatiedrang wel heel groot.

Ze trokken naar Gambia, en leefden en werkten er tussen de lokale muzikanten gedurende een aantal weken. De inspiratie kwam al snel. In Gambia zagen ze de, ondertussen weggestemde, leider van het land Yahya Jammeh paraderen in de straten van Banjul. De escorte bestond uit een aantal hummers en majorettes, ín uniform en mét batons. Zoals een echte dictator betaamt, strooide hij letterlijk geld op de straten vanuit het open dak van één van de hummers. De Boggamasta (verbastering van het woord burgemeester) beschouwde zichzelf almachtig, zou een miljard jaar regeren en schrok er niet voor terug om politieke opponenten te laten vermoorden of homoseksuelen te vervolgen. 

Het zou oneerlijk zijn om het Boggamasta verhaal enkel op Afrikaanse landen of Gambia toe te spitsen; Boggamasta’s zie je overal, in de politiek, de misdaad, de petanqueclub, de muziekwereld, de economie en diep in jezelf zit er ook eentje verscholen. Bovée en Vermeersch gingen aan de slag, schreven samen nummers en bedachten rauwe en kritische teksten. Een uitbundig repertoire, directe, energieke en uitzinnige muziek: broeierig, met drive en groove en veel electro! 

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • kassa: 16 euro
  • voorverkoop: 14 euro
  • vroegboekprijs (tot en met vrijdag 9 augustus 2019): 13 euro