Ignaas Devisch

Lezing • Rusteloosheid

‘We moeten onze rusteloosheid inzetten om onze passies na te streven’

We werken minder, maar we hebben meer te doen. We hebben meer vrije tijd, maar we slapen minder. Terwijl we klagen over de drukte, de gejaagdheid en dreigende burn-outs, plannen we onze dagen vol. Kortom, onze tijd wordt ‘obees’; we proppen alles vol en zijn niet langer in staat om te lummelen of werkelijk niets te doen.

Wie denkt dat rusteloosheid een ziekte is van deze tijd, heeft het mis. Al eeuwenlang zoekt de mens een uitweg voor een probleem dat hij zelf veroorzaakt: een te vol leven. Maar is die rusteloosheid werkelijk een probleem, of is het juist een van onze voornaamste drijfveren? Passie, creativiteit en verlangen bestaan bij gratie van ongedurigheid, aldus filosoof en medicus Ignaas Devisch.
In weerwil van alle pleidooien om te vertragen en de roep om spiritualiteit en ascese, breekt Devisch een lans voor de positieve kanten van een mateloos leven.

Rusteloosheid van de Vlaming Ignaas Devisch (De Bezige Bij) is in Nederland gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2017. De schrijver is hoogleraar ethiek, filosofie en medische filosofie en is verbonden aan de UGent.
Hij 'breekt een lans voor passie, creativiteit en verlangens; positieve zaken die het resultaat zijn van die aanhoudende vlucht vooruit. Rusteloosheid is geen fictie of zelfhulpboek maar een verrassend en prachtig geschreven essay over hoe we ons kunnen verhouden tot die drukke veranderende werkelijkheid', aldus de jury.

Devisch (46) is hoogleraar ethiek, sociale en medische filosofie aan de Universiteit Gent. In Vlaamse tijdschriften, maar ook als blogger, laat hij zich geregeld uit over actuele kwesties, van de aanpak van obesitas tot de emoties die de vluchtelingencrisis oproept.

Vanessa Broes gaat in gesprek met Ignaas Devisch over dit tijdloze onderwerp: rusteloosheid …

Leve de rusteloosheid


Praktisch

genre
prijzen
  • kassa: 6 euro
  • voorverkoop: 5 euro

Bekijk ook eens:

Ignaas Devisch

Leesclub • Rusteloosheid

do 2 mei 2019 - 20.15 uur

Lezing Ignaas Devisch inbegrepen. Voorafgaand aan de lezing met Ignaas Devisch organiseren we een leesclub rond zijn bekroonde boek Rusteloosheid.