CavaConcert: Bart Rodyns & Nicolas Callot

Duo Harmonium-Piano

 

Een ‘Harmonium & Piano duo’ is vandaag eerder uniek. Toch was het in de 19de eeuw één van de meest populaire combinaties waarbij het briljante ‘hamerklavier’ gecombineerd werd met het melancholische ‘expressieve orgel’.

In de eeuwige zoektocht naar expressiviteit bij klavierinstrumenten kan het harmonium als het eindpunt beschouwd worden. Sterker nog, naar romantische normen is dit het volmaakte klavierinstrument. Rond 1850 was er een patent op de naam Harmonium, een klavierinstrument waarbij de eeuwige toon van een orgel gecombineerd werd met de expressieve boog van een strijkinstrument. Voor de bespeler niet evident. In combinatie met piano zorgde het voor een bron van inspiratie bij grote componisten als C. Franck, C. Saint-Saëns, Reinhard, Guilmant,… tot het schrijven van originele muziek. Maar ook werk van andere componisten werd vlijtig getranscribeerd voor Harmonium-Piano zoals bijvoorbeeld Chopin’s Nocturnes (Schneider) tot volledige Opera’s van Wagner (S. Karg-Elert)!

Kortom in vaardige handen (en voeten) is deze combinatie de ultieme match. Nicolas Callot & Bart Rodyns beheersen deze historische instrumenten als geen ander, bovendien zijn ze al meer dan 20 jaar intens bevriend…

Rodyns & Callot play César Franck


Praktisch

 afbeelding ringleiding afbeelding a-kaart
prijzen
  • kassa: 11 euro
  • voorverkoop: 9 euro
  • vroegboekprijs (t/m vrijdag 10 augustus 2018): 8 euro

Extra

De leerlingen van de Academie Woord en Muziek verzorgen het voorprogramma.